pátek 9. prosince 2016

10 tipů jak před Vánoci ušetřit


Čas se krátí, a do další výplaty je tak daleko (pokud již máte tu prosincovou za sebou), že už není čas na hrdinství. Proto mám pro vás dnes 10 tipů na to, jak před Vánoci ušetřit nějakou tu korunu v osobním nebo rodinném rozpočtu. 



1. Výzdoba
Pokud vám ještě doma nevisí z každého rohu minimálně 3 větvičky a 4 baňky máte ještě pořád možnost řešit vánoční výzdobu po svém. Levně ale hezky. 
Že nemáte stylové potahy na polštářky? Deku s vánočním motivem a svetr se sobem? Nevadí ! I tak si pořád můžete doma navodit příjemnou vánoční atmosféru. Stačí si doma projít všechny věci, které ve vás evokují vánoční náladu, a které byste měli rádi na očích. Může to být klidně pár let stará vánoční výzdoba, které dáte "nový kabát". Baňky přece nutně nemusí viset jenom na stromečku, ale může z nich být stylová dekorace na stůl spolu s voňavou větvičkou smrku nebo jedličky. Tak s chutí do toho ! :)

2. Domácí výroba 
Netvrdím, že dnes už všechno co si vyrobíte doma vás vyjde levněji, každopádně pokud jste milovníci "přírodní" vánoční výzdoby, vykašlete se na kupování sušených plátů pomerančů, jablka, šišek nebo větviček, ale vyrazte ven. Šišky nasbírejte, pomeranč nasušte a věřte mi, že taková výzdoba vás nebude stát víc než 50 Kč. 

3. Svíčky
Yankee candle je sice moc stylová záležitost, ale kdo dnes má několik stovek, v horším případě i tisíců na to, aby do nich s příchodem každého nového ročního období investoval ? A zvláště pak před Vánoci ! Alternativou může obyčejná svíčka z Ikei, kterou obalíte skořicí, převážete hezkou mašlí a budete užívat ten fakt, že jste si vánoční svíčku, za pár korun, vyrobili sami ! :)

4. Aromalampy 
Jsou krásné, vypadají luxusně a dokáží každou místnost provonět tak krásnou vůní, až je občas člověku líto větrat ;). 
Jenže ! Takovou vůni do aromalampy si zvládnete vyrobit i samy. Stačí k tomu troška perníkového koření, plátek pomeranče, citronu, kousek skořice a trochu cukru. To vše 30-50 min povařit v 200 ml vody a dávkovat do aromalampy, výsledek vás příjemně překvapí :). 
I když vosk od Yankee Candle, který voní na hony daleko, umí také splnit svůj účel a nezruinuje vám peněženku. Navíc vůně umí vánoční atmosféru navodit téměř nenahraditelným způsobem ! :)


5. Vánoční pečení
Nejsem z domácnosti, kde by se každoročně vypeklo 10 a více druhů cukroví, proto možná tuhle posedlost ani nechápu. Pékávaly jsme pravidelně perníčky, vanilkové rohlíčky a nějaké to linecké....a to bylo asi tak všechno. A víte co? Vždycky to stačilo! Možná toho bylo někdy až dost. A abyste se vyvarovaly pravidelnému vyhazování cukroví po Vánocích, co kdybyste zkusili letos pečení s kamarádkou, maminkou, sestrou.....babičkou a já nevím kým? Naučíte se nové recepty a spojíte příjemné s užitečným. O výsledek se pak podělíte. Nejen že strávíte příjemné odpoledne, večer nebo rovnou celý víkend, ale pečení vánočního cukroví nebude představovat tak velkou položku v rozpočtu :). 

6. Vánoční večírek s přáteli (Silvestr)
Před Vánoci je těžké si zajistit místo kdekoliv v restauraci. Navíc vás takové posezení vyjde na víc než jen pár korun. Proto je fajn když máte možnost se sejít u někoho doma, o menu se podělit a užít si fajn večer u společenských her a dobrého pití. To samé platí i o Silvestru:). 

7. Vánoční menu a příprava
Není nic horšího, a to mi věřte že mluvím z vlastní zkušenosti, než jít na nákup před Vánoci bez předchozí přípravy. 
Může se vám totiž snadno stát, že se Vám v košíku ocitnou věci, které vlastně ani nepotřebujete, a díky kterým se vám při placení protočí panenky. 
Proto si vánoční menu naplánujte s předstihem spolu s nákupním seznamem. Vyhnete se tak nákupu nepotřebných a zbytečných položek a ušetří vám to nejednu korunu, zvláště pak když využijete různých slevových akcí. 

8.Dárky
To je velká kapitola sama pro sebe. Všeobecně ale platí, že ty nejkrásnější (a přiznejme si i nejlevnější) jsou ručně vyráběné. 
Ať je to fotka v rámečku (mimochodem moc príma dárek), originální hrníček nebo po domácky vyrobené pralinky (jo Jani, díky za tip :)). 


9. Důležité
Tento bod je spíš o doporučení. Rozmyslete si, co je pro vás skutečně důležité a podstatné. Určitě to nebudou metry drahého balicího papíru, tuny cukroví nebo ten nejdražší stromeček, který je k dostání. Pokud si nevíte rady napište si seznam! Jak na nákup, tak na dárky. O tom, jak si takový seznam můžete vytvořit vám poradím například TADY KLIK

10. Stromeček
Od malinka jsem byla zvyklá na opravdický stromeček, ne umělý. Ale chápu že z ekonomických a spousty jiných důvodů se dnes spíš vyplatí stromeček umělý. O tom jsem ale mluvit nechtěla. Tenhle bod patří jeho zdobení. Z hloubi duše totiž nemám ráda čokoládové kolekce. Jakékoliv! Stojí totiž majlant, a ta čokoláda vevnitř ve finále stejně nikdy za moc nestojí (tedy alespoň podle mě). To si raději ozdobte stromeček ozdobami, které nemusíte každý rok dokupovat. Já kromě klasického a tradičního zdobení baňkami mám ráda i ozdoby z ratanu. 
A že někdo miluje baňky? Tak co si z "baňkování" udělat letitou tradici a každý rok si pořídit jednu? Za pár let bude určitě na co vzpomínat :). 
(PS.: krásná baňka může navíc posloužit také jako milý dárek :). 




A to by pro dnešek stačilo, užívejte si předvánoční čas jak nejvíc to jde a nenechávejte se vytočit maličkostmi. Je tady jedna z nejkrásnější ročních dob, a tu si přece pokazit nenecháme ! :)







14 komentářů:

  1. Skvelý článok a tipy! Nevedela som, že si vianočnú vôňu môžem vyrobiť aj doma ;) ešte dnes večer skúsim. A takisto nerozumiem posadnutosti pečenia milion druhov koláčov a pod. Moja mamka pečie 2 koláče a ja jeden (teda ak chcem mať na vianoce niečo vegan, čo chcem). Inak, veľmi na dekorácie a darčeky nemíňam - dekorácie som tento rok absolútne neriešila a darčeky už mám ;)

    Zvláštne dievča
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi musíš dát vědět jak ten pokus dopadl ! :) Já to viděla na pintíku asi tak dva roky zpět a taky mi to nedalo a musela jsem to vyzkoušet :).

      Vymazat
  2. Moc pekný článok Leni :) Niekedy asi zabúdame na pravý význam Vianoc a snažíme sa všetko postíhať a ponakupovať, chceme mať Vianoce čo najideálnejšie a najkrajšie, no častokrát sme už z toho natoľko vyčerpaní, že si ich v konečnom dôsledku ani neužijeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, já to měla posledních pár let jenom tak a ten týden volna sem byla tak unavená, že jsem nebyla schopná si nic užít, letos to bude ale jinak ! :)Cítím to v kostech :).

      Vymazat
  3. Super tipy Leničko :-), moc hezký článek.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To se velmi hodí, i když tento rok je to semnou tak špatné, že si nemůžu dovolit ani péct. I celkově bych to ani nedovezla :D
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  5. Podla mna vzdy je vsetko o priprave:) ta setri cas aj peniaze :)
    Pozyvam na luxusnu vianocnu GA o Lancome, Biodermu a Dermacol. Tu:http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/12/narodeninova-ga-lancome-bioderma.html

    OdpovědětVymazat
  6. Kiežby som už mala z čoho šetriť, keď už teraz som na nule :-). Keď ja do Vianoc veľmi rada investujem, pretože ma to proste baví. :-)

    AN Beauty Blog

    OdpovědětVymazat
  7. Milé počteníčko, které pohladilo po duši :) A určitě někomu tipy pomohou!

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  8. moc příjemný článek - konečně ze všech stran neslyším, jak nakupovat, ale jak si vánoce užít střídmě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, všech si moc vážím.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...