čtvrtek 13. května 2021

Detox šatníku IV. - návod na údržbu

Ve chvíli, když už máte šatník z velké části podle svých představ stojí za to si jej co nejdéle udržet v tom nejlepší stavu. A abychom se vyhnuly nehodám ve smyslu sražených, zapraných nebo jinak poškozených kousků je dobré znát pár věcí včetně symbolů, které jsou uvedené na štítcích oblečení v malíku. 




ZÁKLADEM JE ČÍST ETIKETY

Každý kousek ve vašem šatníku má, co se praní a sušení týká trochu jiné požadavky. Proto není vždy výhrou maximálně naplněná pračka, ale spíše znalost významu symbolů na štítcích, jejich dodržování a vhodně zvolený prací prostředek včetně jeho množství. 

A než se pustíte do studování přiložené tabulky, mam pro vás pár vysvětlivek: 

Vanička: symbol praní

Čtverec: symbol sušení

Žehlička: symbol žehlení

Kroužek: symbol čištění

Trojúhelník: symbol bělení



PÁR PRACÍCH TIPŮ

-> Pokud perete bílé prádlo, je dobré jej buď před tím namočit do bělícího prášku, nebo bělící prášek přidat do pračky při praní. Jedině tak docílíte krásně bílého prádla i po několika vyprání. 

-> Do pračky dávejte přiměřené množství prádla a ideálně míchejte větší kusy s menšími.

-> Při nižších teplotách praní zůstanou barvy déle pěkné a prádlo se méně opotřebovává. Ale když se potřebujete popasovat s kalhotami od bláta a trávy nebo s dětskými látkovými plenami, nastavte na pračce alespoň 60 stupňů a využijte i odstraňovače skvrn.

-> Na spodní prádlo a jemné kousky používejte ochranný prací sáček prádlo se do sebe při praní nebude zamotávat a tím zabráníte poškození při praní. 

–> Pokud patříte mezi ty šťastné (nešťastné) kteří máte doma sušičku, nezapomeňte ji používat na sušení oblečení střídmě, protože bohužel ničí tkaniny, a také do ní nedávejte prádlo, které jste před tím prali s aviváží. Nedopadlo by to dobře. Raději použijte ubrousky do sušičky. Také dodají prádlu krásnou vůni a nenamáhají tolik jednotlivá vlákna. 



JAK ODSTRANIT SKVRNY

Máte v šatníku kousek, který má na sobě skvrnu, kterou prostě nemůžete dát pryč? Podařilo se vám nějaký kousek omylem zaprat nebo na něm máte zažloutlé skvrny? Zkuste na něj použít perkarbonát sodný. Stačí nasypat 2 lžíce prášku do mísy zalít ho vroucí vodou a nechat prádlo odmočit, ideálně přes noc, a pak dát klasicky prát. 

Pokud máte skvrnu menší doporučuji žlučové mýdlo, to si umí taky s kdejakou skvrnou poradit (i s mastnou !) :). 

Hlavní je skvrnu co nejdřív odmočit, i kdyby jen vlhčeným ubrouskem. V hodně případech vám to dokáže pomoci před nejhorším. 


Věřím že díky těmto pár jednoduchým radám vám vaše oblíbené oblečení vydrží v šatníku o něco dýl a vy můžete ušetřené peníze investovat buď do dražších a kvalitnějších kousků, nebo sami do sebe. A jak ? Třeba nákupem nového parfému, nebo kvalitních přípravků pro péči o pleť

PS.: Jaké jsou vaše tipy na údržbu jednotlivých kousků vašeho šatníku? Dejte mi určitě vědět dolů do komentářů. 

Lena

4 komentáře:

  1. Skvělé tipy! Zrovna se budu stěhovat, takže přijde na řadu i třídění a údržba šatníku - tipy se hodí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, snad dopadlo stěhování i třídění na výbornou :).

      Vymazat
  2. Super tipy i nápad na článek, sama si na toto dávám pozor a vždy čtu cedulky a snažím se používat i speciální přípravky nebo peru i ruce, abych si danou věc nezničila.
    Samozřejmě peru na nižší teploty a až když je to třeba. Také nepoužívám aviváž, ale ocet, ale to spíš kvůli tomu, že aviváže vnímám jako zbytečnou chemii, která se pak přes oblečení dostává i do těla. Jako bonus tak pečuji i o pračku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Baru moc děkuji a smekám před tvou poctivostí při údržbě šatníku i pračky :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, všech si moc vážím.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...