Kdo mě zná ví, že nejsem příznivec složitostí a zdlouhavých procedur, hlavně tedy co se vaření týká. Miluji jednoduchost (nejen ve vaření) a proto je tvorba pomazánek jednou z mých opravdových domén.
Máma říká, že jsem pomazánkou vášeň zdědila po tátovi...sama to moc posoudit nemůžu, a tak ji věřím. Protože taková láska, asi musí být opravdu vrozená :).
A pokud k pomazánce přidáte ještě něco dobrého k pití věřte, že se u vás bude návštěvě náramně líbit :).
![]() |
Tip na úvod a slavnostní přivítání návštěvy je rozhodně CHARMAT, luxusní šumivé víno. KLIK. |
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA
Jedním z nejstarších receptů, který miluji ( a který nám od kamarádky Kiki ) je velmi známá česneková pomazánka. Dneska už ji dělám ve dvou verzích. Tu s majonézou - pro návštěvy a bez majonézy pro sebe na večeři nebo svačinu.
Poctivá verze:
- eidam 45% nebo gouda - 150 gramů ve strouhané podobě
- majonéza - cca 100 gramů
- bílý jogurt ( 1 balení )
- žervé ( 1 balení )
- 3 stroužky česneku
- sůl pepř
Pak stačí vše smíchat a doporučuji nechat chvilinku odležet na chladém místě pro lepší rozležení chutí.
Odlehčená verze:
- eidam 30% - 150 gramů ve strouhané podobě
- bílý jogurt ( 1 balení )
- žervé ( 1 balení )
- 3 stroužky česneku
- sůl pepř
MRKVOVÁ POMAZÁNKA
Jedna z těch méně tradičních pro vás bude možná mrkvová pomazánka. Nedělám ji tak často protože se mi vždycky poměrně rychle zají, ale občas na změnu ji dělám ráda.
Potřebujeme na ni:
Další, méně obvyklá pomazánka je celerová. A vůbec mi přijde, že je celer nedoceněná ingredience. Přitom kamkoliv jej přidám, to mi mnohem víc chutná. Znáte třeba takovou krémovou celerovou polévku?
Každopádně zpět k pomazánce.
Na tu potřebujeme:
Celer i mrkev nastrouháme na jemno, opět vymačkáme přebytečnou vodu a opět smícháme s ostatními ingrediencemi. Pro zjemnění zeleninové chuti pak můžeme do pomazánky přidat ještě na jemno nastrouhaný 30% eidam.
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Na začátek - tuňáka nejím. Ani v těstovinách ani jako steak a dokonce ani jako součást jakéhokoliv salátu, ale tuhle pomazánku - tu miluju ! Život je plný paradoxů a součástí toho mého života je i tenhle tuňákový paradox. Kdo to má podobně, tak může pomazánku ochutnat a dát mi vědět, jestli i u něj dokázala zabodovat.
Seznam ingrediencí:
Jarní cibulku je potřeba nakrájet na jemno a pak smíchat s ostatními ingrediencemi. Štávu z tuňáka určitě nevylívat ! Dodá pomazánce krásně jemnou konzistenci a drží chuť. Pak už stačí jen servírovat. Výhodou pomazánky je, že v případě použití na chlebíčky nebo jednohubky stačí dozdobit pouze jarní cibulkou a je hotovo.
Za mě jsou pomazánky skvělým a rychlým občerstvením na předkrmy, snídaně, svačiny, večerě nebo pro návštěvy ( a klidně i ty nečekané ). Dají se využít na moc způsobů a jejich příprava je velmi jednoduchá. Kdo je miluje tak jako já?
PS.: a kdo by si nebyl jistý mým výběrem vín, tak skvělý výběr mají například na stránkách https://vinoodbodlaku.cz. Kromě bílých a červených vín, tam koupíte také prosecca, neprosecca nebo vína ružová a oranžová. Navíc vám na stránkách také poradí k čemu se jaké víno hodí a jak chutná....takže se vám jen tak lehce nestane, že byste s výberem šlápli vedle.
PS.: Milujete Aperol Spritz? Ano? A už znáte Grepino? Ne? CHYBA ! Chutná skvěle, jeho příprava je jednoduchá a věřte že s ním mile překvapéte každého milovníka Aperolu. Navíc ho vymyslel moravák, a na Moravě se rodí jen samé skvělé nápady, takže úspěch zaručen ! Objednat si jej můžete TADY, ale POZOR je to šíleně navykové a rychle se vyprodává.
Vypadají báječně, příští týden máme posezení s kámoškama, tak nějakou určitě vyzkouším - skvělé tipy! :))
OdpovědětVymazatDoufám že bude chutnat a pokud znáš i můj profil na instagramu, budu ráda za zpětnou vazbu, jak recepty uspěly :).
VymazatČesneková, tuňáková a vajíčková jsou klasiky, ty snad mohu mít kdykoliv. Zbylé jsem ještě neměla, ale mrkvovou ráda vyzkouším, mám ráda mkev!
OdpovědětVymazatA pokud budeš mít Baru odvahu doporučuji zkusit i tu celerovou, je také vynikající ! :)
OdpovědětVymazatCelerovou bych ráda zkusila, miluju hlavně řapíkatý celer
OdpovědětVymazat