sobota 29. května 2021

5 receptů na dokonalé domácí pomazánky (zn. rychle a jednoduše) + něco navíc

Kdo mě zná ví, že nejsem příznivec složitostí a zdlouhavých procedur, hlavně tedy co se vaření týká. Miluji jednoduchost (nejen ve vaření) a proto je tvorba pomazánek jednou z mých opravdových domén. 

Máma říká, že jsem pomazánkou vášeň zdědila po tátovi...sama to moc posoudit nemůžu, a tak ji věřím. Protože taková láska, asi musí být opravdu vrozená :). 

A pokud k pomazánce přidáte ještě něco dobrého k pití věřte, že se u vás bude návštěvě náramně líbit :).


Tip na úvod a slavnostní přivítání návštěvy je rozhodně CHARMAT, luxusní šumivé víno. KLIK. 



ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA

Jedním z nejstarších receptů, který miluji ( a který nám od kamarádky Kiki ) je velmi známá česneková pomazánka. Dneska už ji dělám ve dvou verzích. Tu s majonézou  - pro návštěvy a bez majonézy pro sebe na večeři nebo svačinu. 

Poctivá verze: 

- eidam 45% nebo gouda - 150 gramů ve strouhané podobě

- majonéza - cca 100 gramů 

- bílý jogurt ( 1 balení )

- žervé ( 1 balení )

- 3 stroužky česneku

- sůl pepř

Pak stačí vše smíchat a doporučuji nechat chvilinku odležet na chladém místě pro lepší rozležení chutí. 


Odlehčená verze: 

- eidam 30% - 150 gramů ve strouhané podobě

- bílý jogurt ( 1 balení )

- žervé ( 1 balení )

- 3 stroužky česneku

- sůl pepř

Tahle verze není o nic méně chutná a je o dost lehčí, takže si ji můžete poměrně bez výčitek dát klidně i na večeři. 

Skvělým doplňkem k ní bude "fitness prosecco" Profondo Frizzante Sur Lie, které neobsahuje žádný cukr a i přesto chutná výborně. (Kdo mě zná tak ví, že na prosecca a jiná suchá perlivá vína já si potrpím :)). Takže tohle berte jako 100% TIP. :) 


VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA


Neznám víc druhů jedné pomazánky než té vajíčkové. Taky jsem jich poměrně dost vyzkoušela, ale nakonec jsem zakotvila u toho co mi nejvíc chutná a na to potřebujeme: 

- 5 vajec
- 1 balení tučnějšího jogurtu (klidně řeckého)
- 50 gramů majonézy
- 1,5 lžičky hořčice (mně nejvíc chutná kremžská)
- sůl, pepř

Vejce je pořeba uvařit natvrdo a nakrájet na malé kousky ( já na to používám sekáček od ručního mixeru ), takto připravené vejce pak smícháme s ostatními ingrediencemi a můžeme podávat. I když pro lepší je chuť je také dobré nechat pomazánku alespoň hodinu odležet na chladném místě. 



MRKVOVÁ POMAZÁNKA

Jedna z těch méně tradičních pro vás bude možná mrkvová pomazánka. Nedělám ji tak často protože se mi vždycky poměrně rychle zají, ale občas na změnu ji dělám ráda. 

Potřebujeme na ni: 

- 3 středně velké mrkve
- 1 balení Gervais bez příchuti 
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř

Mrkev je potřeba nastrouhat na jemno - vymačkat z ní přebytečnou vodu a smíchat s ostatními ingrediencemi. Pak stačí ji nechat chvilinku odležet a může se podávat :). Doporučuji ji servírovat posypanou pažitkou. 

Pomazánku můžete servírovat nejen s pečivem, ale úžasně chutná také s tortilovými chipsíky a suchým bílým vínem, například Pinot Chardonnay 



CELEROVÁ POMAZÁNKA

Další, méně obvyklá pomazánka je celerová. A vůbec mi přijde, že je celer nedoceněná ingredience. Přitom kamkoliv jej přidám, to mi mnohem víc chutná. Znáte třeba takovou krémovou celerovou polévku? 

Každopádně zpět k pomazánce. 

Na tu potřebujeme: 

- 1/4 celeru 
- 1 mrkev
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- troška citronové šťávy
- sůl, pepř

Celer i mrkev nastrouháme na jemno, opět vymačkáme přebytečnou vodu a opět smícháme s ostatními ingrediencemi. Pro zjemnění zeleninové chuti pak můžeme do pomazánky přidat ještě na jemno nastrouhaný 30% eidam. 


TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

Na začátek - tuňáka nejím. Ani v těstovinách ani jako steak a dokonce ani jako součást jakéhokoliv salátu, ale tuhle pomazánku - tu miluju ! Život je plný paradoxů a součástí toho mého života je i tenhle tuňákový paradox. Kdo to má podobně, tak může pomazánku ochutnat a dát mi vědět, jestli i u něj dokázala zabodovat. 

Seznam ingrediencí: 

- 1 balení tuňáku ve vlastní šťavě (doporučuji Rio Mare)
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce másla
- 3 trojuhelníčky taveného sýru
- 1 Gervais
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl, pepř 

Jarní cibulku je potřeba nakrájet na jemno a pak smíchat s ostatními ingrediencemi. Štávu z tuňáka určitě nevylívat ! Dodá pomazánce krásně jemnou konzistenci a drží chuť. Pak už stačí jen servírovat. Výhodou pomazánky je, že v případě použití na chlebíčky nebo jednohubky stačí dozdobit pouze jarní cibulkou a je hotovo. 



Za mě jsou pomazánky skvělým a rychlým občerstvením na předkrmy, snídaně, svačiny, večerě nebo pro návštěvy (  a klidně i ty nečekané ). Dají se využít na moc způsobů a jejich příprava je velmi jednoduchá. Kdo je miluje tak jako já? 


PS.: a kdo by si nebyl jistý mým výběrem vín, tak skvělý výběr mají například na stránkách https://vinoodbodlaku.cz. Kromě bílých a červených vín, tam koupíte také prosecca, neprosecca nebo vína ružová a oranžová. Navíc vám na stránkách také poradí k čemu se jaké víno hodí a jak chutná....takže se vám jen tak lehce nestane, že byste s výberem šlápli vedle. 



PS.: Milujete Aperol Spritz? Ano? A už znáte Grepino? Ne? CHYBA ! Chutná skvěle, jeho příprava je jednoduchá a věřte že s ním mile překvapéte každého milovníka Aperolu. Navíc ho vymyslel moravák, a na Moravě se rodí jen samé skvělé nápady, takže úspěch zaručen ! Objednat si jej můžete TADY, ale POZOR je to šíleně navykové a rychle se vyprodává

5 komentářů:

  1. Vypadají báječně, příští týden máme posezení s kámoškama, tak nějakou určitě vyzkouším - skvělé tipy! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám že bude chutnat a pokud znáš i můj profil na instagramu, budu ráda za zpětnou vazbu, jak recepty uspěly :).

      Vymazat
  2. Česneková, tuňáková a vajíčková jsou klasiky, ty snad mohu mít kdykoliv. Zbylé jsem ještě neměla, ale mrkvovou ráda vyzkouším, mám ráda mkev!

    OdpovědětVymazat
  3. A pokud budeš mít Baru odvahu doporučuji zkusit i tu celerovou, je také vynikající ! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Celerovou bych ráda zkusila, miluju hlavně řapíkatý celer

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, všech si moc vážím.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...