úterý 7. prosince 2021

5 tipů pro navození dokonalé vánoční atmosféry




Advent je tady, a pro mnohé z nás to znamená vánoční přípravu v plném proudu a v maximálních otáčkách. 

Dokoupit poslední dárky, balící papír, vše zabalit, uklidit, napéct cukroví, nakoupit zásoby, vše vyzdobit a ještě u toho vypadat dokonale. 

Tohle je klasický model předvánočního kolotoče. 

Ať je doba jaká chce, Vánoce jsou o našem vlastním nastavení. Ne o tom, kolikrát jste byli na vánočních trzích, kolik dárků jste nakoupili nebo kolika vánočními svetry disponujete. 

Jenže co když vám to letos nějak nejde? Do ničeho se vám nechce a Vánoce vám letos nic neříkají? 

Pro tyhle případy tady mám pro vás 5 tipů, jak se alespoň malinko začít na Vánoce těšit, i když máte pocit že to prostě letos nepůjde. 

1. Svíčky a světýlka

K Vánocům neoddělitelně patří. A pokud doma nesnášíte vánoční kýče - obyčejnou svíčkou určitě nic nezkazíte. A pokud bude mít ještě vůní jehličí nebo skořicovou o to líp. Zhasněte, zapalte si jeden večer svíčku a užívejte si klidu, pohody, času ve dvou nebo sami pro sebe. Minimálně si u toho hezky odpočinete, možná si pár věcí urovnáte v hlavě a třeba vymyslíte nějaký báječný plán. 


2. Teplý čaj, horká čokoláda nebo svařák

Tak schválně, který nápoj si vybavíte, když začnete myslet na Vánoce? Já jednoznačně svařák, a to jej nepiju zase tak dlouho, ale vryl se mi pod kůži tak hluboko, že si to bez něj už neumím představit. A protože v jeho případě nejsem zase až tak dobrá, pomáhám si předpřipravenou směsí koření, která se dá pořídit kdekoliv v obchodě. 

Hned po něm se mi vybaví horká čokoláda. Ale tu dobrou aby v obchodech pohledal. Proto pokud jste také její milovníci, zkuste si ji připravit letos takhle: 

125 gramů tmavé čokolády nasekejte nožem na dorbné kousky, nebo nastrouhejte na struhadle. 200 ml 12%  smetany smíchejte se 100 ml polotučného (nebo plnotučného) mléka, lžící medu a trochou vanilky a přiveďte k varu. Poté sundejte z vařiče a postupněza stálého míchání metličkou vmíchávejte nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění čokolády a pak podávejte. 

Výsledkem bude hustá a neuvěřitelně chutná horká čokoláda. 



3. Vánoční filmy

Co dodat. Když už nic, tak tohle by mělo zabrat určitě. Mým nejoblíbenějším vánočním filmem je animované zpracování Vánoční koledy od Charlese Dickense. Ale když jsem se ptala "svých" holek na instagramu rozhodně nezapomněly zmínit filmy jako jsou Láska přes internet, Prázdniny, Pelíšky, Anděl Páně, Grinche, Sám doma a samozřejmě Lásku nebeskou. Souhlasíte? 

Můj instagram najdete tady -> INSTAGRAM


4. Vymyslete plán 

Že to zní jako něco co do tohodle článku vůbec nepatří? 

Opak je pravdou. Já si nikdy ničím nenavodím lepší vánoční i nevánoční náladu než planováním. Nedávno jsem si dokonale zlepšila náladu plánováním jarního výletu na jih Francie, ale zpět k Vánocům. Klidně si vytvořte seznam toho co byste rádi do Vánoc ještě stihli. Do diáře. A splněné úkoly odškrtávejte. 

Nejen že zvládnete kupu věcí navíc, protože to odškrtnutí v diáři za to přeci stojí, ale jak se budou blížit Vánoce a odškrtaných úkolů bude víc a víc možná se na období splněných úkolů a pocitu dobře odvedé práce budete přece jen těšit :). 


5. Něco dobrého 

Komu by dobré jídlo nezlepšilo náladu!

 Ať už se jedná o pečení cukroví, vaření vaječného likéru nebo klidně o velkou porci bramborového salátu, pokud vám to zlepší náladu s chutí do toho. Můj strýc s oblibou říká - hlavně že jste zdraví a že nám chutná. A má recht. Pro teď neexistují žádná dietní pravidla, žádné kalorie, žádná zakázaná jídla

Cítíte tu úlevu? Tak přesně to je to, co teď potřebujte a zbytek už určitě přijde sám. 







3 komentáře:

  1. Souhlasím se všemi body, taky si je plním některé až moc často (horká čokoláda nebo svařák, ups :D), ale o Vánocích je podle mě dovoleno vše, co nám přináší radost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plnění moc často? Vánoce jsou jen jednou ročně, tak proč si to pořádně neužít ?! :)

      Vymazat
  2. Svíčky, svařák, filmy - naprosto souhlasím! Už teď jsem na té pravé vánoční vlně a nemůžu se dočkat, až si zase zítra nějaký film pustím. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, všech si moc vážím.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...